Spanning: komt er na vijf jaar weer een Rijnweek? ‘Zonder steun gemeente Rhenen lukt het niet’

De Rijnweek in Rhenen volgend jaar duurt maar vier dagen in plaats van zeven. Als het evenement al doorgaat, want daarvoor is geld uit het gemeentehuis nodig. De initiatiefnemers willen uiterlijk voor de kerstdagen horen of ze iets kunnen verwachten.

[Pouw Jongbloed] Alles wordt in het werk gesteld om voor het eerst in vijf jaar in Rhenen de Rijnweek te houden. De voorbereidingen zijn gestart, de data voor het feest in de Veerwei geprikt. ,,Maar zonder financiële steun van de gemeente Rhenen lukt het niet”, zegt Victor Elings namens stichting Rijnventure.

De initiatiefnemers hopen op korte termijn meer te horen uit het gemeentehuis. ,,Er gaan maanden van regelwerk aan vooraf, willen we na vijf jaar het terrein kunnen opbouwen met een groot podium en tribunes. Je kunt ook moeilijk in mei aankloppen bij artiesten met de vraag of ze twee maanden later een gaatje vrij hebben in hun agenda.”

Hij laat in het midden hoeveel geld van de gemeente Rhenen nodig is voor de 25ste Rijnweek. Vorig jaar kreeg de organisatie na enkele coronajaren de begroting ‘niet afgedekt voor een doorstart’. De laatste editie was in 2019.

Rijnweek van vier dagen
De Rijnweek wordt ingekort naar vier dagen. ,,Dus geen hele week met twee zaterdagen”, benadrukt Elings. ,,Zoals we het nu op een rijtje hebben, beginnen we op woensdag 10 juli met een avond voor sponsors. Een dag later willen wij een dance-event met house, techno en een vleugje hardstyle programmeren.”

De vrijdag wordt een Hollandse Avond en de slotavond op zaterdag 13 juli moet een gemengd karakter krijgen. ,,In 2019 traden onder meer André Hazes junior, Maan en Nick & Simon op. Zo’n line-up is voor nu onhaalbaar. Maar we zetten in op Top 40-artiesten. Namen kan ik niet noemen, maar je moet dan denken aan rapper-zangers zoals Snelle en Antoon.”

,,Bij een informatieavond voor sponsors eerder deze maand kwam ook wethouder Dick Poortinga langs. We weten dat gemeente met ons meedenkt. Maar het besluit over steun voor de Rijnweek moet in het gemeentehuis nog wel genomen.”

Elings kan nog niet zeggen of de Rijnweek-optredens net als in het verleden gratis toegankelijk zijn. ,,Dat is wel de bedoeling. Met een groep enthousiastelingen, nieuwe gezichten en mensen die in het verleden al in de organisatie meedraaiden, is er nieuw elan ontstaan. Rhenen snakt naar een feestweek met kermis, maar ook livemuziek.”

Financiële ellende
Dat kost veel geld. ,,Bedrijven tonen alvast hun bereidheid te willen bijdragen. De eerste sponsorpakketten zijn in principe verkocht, variërend van 2500 tot 10.000 euro.” Het streven is een stabiele begroting te hebben zonder dat er rekening is gehouden met horeca-inkomsten. ,,Anders wordt het riskant. Niemand kan garanderen dat half juli vier dagen de zon schijnt. Regent het die week vaak, mag het niet zo zijn dat je meteen in de financiële ellende belandt.”

Eling hoopt elk jaar een beetje te groeien. ,,En wie weet duurt de Rijnweek dan over enkele jaren een week. Zoals het was. En staan straks de grote namen ook in Rhenen. Een beetje dromen mag altijd. Voor nu: eerst eens kijken of en zo ja hoe we uit de startblokken schieten. Dat is het belangrijkste.”