Zonder vrijwilligers geen Rijnweek

Geplaatst op: 16 juni 2016

Door: Eric van der Sluis

Foto: Danny van den Berg

Door: Feike Klomp

Een grootschalig evenement als de Rijnweek kun je niet met een jaarlijks draaiboek in de hand achteloos organiseren. Het vereist scherpte, flexibiliteit, kennis, enthousiasme en inzet van veel betrokken vrijwilligers die de handen uit de mouwen willen steken. Man van het eerste uur, en voorzitter van de Rijnweek Henk Knoppert blikt samen met Piet Moedt vooruit op wat komen gaat.

Henk Knoppert is er vanaf het eerste uur bij. Hij heeft het gratis toegankelijke festival zien groeien en bloeien. En dat vraagt om steeds meer knowhow en professionaliteit. ,,Het begon 19 jaar geleden met een kermis. Vervolgens kwam er steeds weer een dag bij en is het uitgegroeid naar een week vol verschillende activiteiten, voor ieder wat wils. Een van de sterke punten van de Rijnweek vind ik dat het een gezinsevent is.

Hij wijst op de zeker dertig vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten. ,,Er is veel kennis. De een weet veel van elektriciteit, de ander is thuis in watertappunten, anderen zorgen voor de dranghekken en weer anderen zijn chauffeurs van hoogwerkers en shovels. Kortom er is een mix aan kwaliteiten om het festivalterrein geschikt te maken voor de Rijnweek. En vergis je niet. Sommigen zijn al een week voor de aftrap bezig en nemen er zelfs vrije dagen voor op. Mooi vind ik de mix van deze groep. Er zijn opvallend veel jongeren die de handen uit de mouwen steken."

Knoppert verder: ,,Zonder al onze sponsors is er geen Rijnweek. Een goede samenwerking met de horeca en de hele middenstand is belangrijk. Daarnaast betrekken wij elk jaar de buurt bij de Rijnweek." Henk doet het bij deze editie wat rustiger aan. ,,Om medische redenen zal ik wat meer op de achtergrond aanwezig zijn, maar ik zal er niet minder van genieten."

Een andere man van de praktijk is Piet Moedt (69). ,,Ik werk al zo'n twaalf jaar mee bij de Rijnweek en rolde erin via het 750-jarig bestaan van Rhenen waar ik aan meewerkte. Ik gaf me op als vrijwilliger en nu kijk ik in maart/april alweer uit naar de Rijnweek. Ik help mee met de plaatsing van de bouwhekken, regel het water via Vitens, zet met dranghekken de parkeerplaatsen uit en stroomlijn met de chauffeurs de pendelbussen. Elke vrijwilliger speelt een cruciale rol. Voor, tijdens en na afloop van de Rijnweek. Verder doe ik het vooral voor de bezoekers zelf. Als zij genieten ben ik een tevreden mens. Het is een soort virus waar ik maar niet van genees", lacht hij tot slot.

Kijk voor meer informatie op www.rijnweek.nl

De Persgroep Nederland
Lanting Reizen B.V.
Hans van de Glind Vastgoed B.V.
De Maes Cateringservice Veenendaal
BuroPeer co-creatie door meer
Kegelaar Transport B.V. Opheusden
Elings Meat Products
ZIDERIS eigenzinnige zorg
Riwojo Verhuur Wageningen
Grolsch
Arbon Agenturen B.V. Rhenen
Hans de Jong Totaal Organisatiebureau
Gemeente Rhenen
Rabobank Vallei en Rijn
Geldersche Poort Catering & Organisatie
De Koning Blond
Securitas Beveiliging Ede
Ameco
Zenith Rubber Europe Rhenen
Rinico Tentenverhuur Mill
Grand Cafe Moeke Rhenen
Okker Reclame
Bochane Groep B.V. Veenendaal
Pokon Naturado B.V.
Restaurant Buitenzorg Ede
SO NICE Light & Show Equipment

© Copyright 2018 - Stichting Rijnweek Rhenen

Website ontwikkeld door: Youngwise | Hosted by: i4PROJECTS 'Gewoon ICT zonder kapsones'